tiistai 23. syyskuuta 2014

Vatsan ehdoilla

Kun raskaus on jo näin lähellä loppua, on mielessä pyörinyt paluu omiin ruoka- ja liikuntarutiineihin. Tuleeko syömisestä jälleen haastavaa ja kuinka helppoa on syödä säännöllisesti pienen lapsen pyörittäessä arjen aikataulua?

Minulla diagnosoitiin noin vuosi sitten ärtyneen suolen oireyhtymä. Olen kärsinyt kovista vatsavaivoista jo ammattikoulusta lähtien ja niille ei vain tahtonut löytyä syytä. Vihdoin sain itseni lääkärin juttusille viime syksynä, kun oireet äityivät todella pahoiksi ja onneksi keliakia- diagnoosi jäi saamatta. Oireyhtymä ei ole sairaus, mutta kieltämättä hankaloittaa elämää, kun ruokavalio ei ole tarpeeksi puhdas tai on vain menossa herkempi kausi. Vaivaa ei voida parantaa ja välillä voi syödä mitä vain ilman oireita ja taas toisinaan tuntuu, että ruokavaliosta on karsittava kaikki ylimääräinen.

Lainattu


Nyt raskausaikana ei ole tarvinnut miettiä gluteenittomia vaihtoehtoja tai kestääkö maha lounassalaatin, vatsavaivat ovat olleet lähes kokonaan poissa ja FODMAP- ruokavaliota ei ole ollut tarpeen noudattaa. Nyt mietityttääkin mahdolliset tulevat vatsavaivat, kun kroppa palautuu raskaudesta. On tietysti mahdollista, että tämä hyvä- vaihe kestää vielä kauankin, mutta on mahdollista, että vatsa aloittaa oikuttelun jo heti raskauden jälkeen.

Mitenkäs sitten imetysajan ruokavalio? Saako vauva vatsanväänteitä, jos en siivoa ruokavaliostani pahimpia, kuten vehnää?  Laktoosia ja makeutusaineita paitsi steviaa en enää käytä lainkaan, koska ne eivät sovi vatsalleni sitten ollenkaan.

Yksi oireyhtymän hoito on säännöllinen liikunta ja sen pariin palaan heti, kun mahdollista. En olisi uskonut, että voisin ikävöidä pitkiä lenkkejä sekä hikistä kahvakuulailua näin paljon! Liikunta ei ole kuulunut arkirytmiin pitkiin aikoihin ja saattaa sitä kroppa olla ihmeissään, kun muija lähtee jälleen liikkeelle.

Onko jollain kokemusta tai muuten tietoa imetysjan ruokavalion vaikutuksesta lapseen ja varsinkin ikäviin vatsanpuruihin?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti